.

.

Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Normalde kediler bir yaşında bastıkları zaman yeterli cinsel, hormonal ve vücutsal yapıyı kazanmaktadır. Fakat kedilerin puberte dönemine ulaşmalarını sağlayan en önemli etkenler sıcaklık ve gün ışığıdır. Evcil kediler son yıllarda altı aya dek düşen puberte dönemleri gösterebilmektedir. Gün boyu sıcak bir evde bulunan, neredeyse 24 saat aydınlatma alan ev kedilerimizin doğadaki cinsdaşlarından daha erken kızgınlığa ulaşmaları hormonal olarak daha erken olgunlaşmalarından kaynaklanmaktadır.


Dişi kedinizin kızgınlık belirtileri şunlardır;




* Yerlere sürtünme
* Sürekli miyavlama
* Yemek yeme miktarında azalma
* Uyku miktarında azalma
* Huzursuzluk
* Dişi kedilerde sürekli kuyruğu kaldırıp vulvayı gösterme
* Vulva dudaklarında ödem ve kızarıklık
* Bazen vulvadan sızan boz renkli hafif yapışkan bir akıntı
* Dişilerde okşandığında sırtı kamburlaştırma
* Dişilerde sürekli sevilme isteği ve hafif ısırıklar




Erkek kedilerde ise;


* Sürekli miyavlama
* İştah kesilmesi
* Uyku miktarında azalma
* Huzursuzluk
* İdrar püskürterek çevreyi işaretleme
* Dişi kedilerin vulvasını koklama ve aşırmaya çalışma hareketleri
* Evden kaçmaya çalışma hareketleri gözlenir.


Bu kızgınlık dönemi dişilerde yaklaşık 10 gün, erkeklerde ise yaklaşık 12 gün kızgınlık gözlenir. Dişiler gebe kalmadığı sürece birer hafta aralıklarla bu kızgınlık dönemi gözlenir erkekler ise çiftleştikten bir kaç gün sonra tekrar yükselen testesteron seviyesi sebebiyle kızgınlığı tekrar edecektir.


Dişi kedilerde kızgınlığın dinmesini sağlayan östrojen hormonu ancak cinsel birleşme ile salınır. Cinsel birleşme sonrasında uterusa yumurta atımı gerçekleşir, böylece vücut kendini gebeliğe hazırlayabilmek için progesteron
miktarında ciddi bir düşüşe yönelir. Bu da kızgınlığın durmasını sağlar. Bu sebepten ötürü dişi kediniz çiftleşmediği ya da uyarımı tamamlanmadığı sürece kızgınlık belirtilerini sürekli gösterecektir. Çiftleştirmeden kızgınlığı dindirmenin tek yolu ise temiz bir kulak çubuğu ile dişi kedinizi tatmin etmektir.



Erkek kediler ise çiftleşse dahi sperm üretimi devam ettiği ve testesteron hormonları sürekli aktif olduğu için neredeyse sürekli, özellikle de havanın ısınmaya başladığı mart ayından itibaren sürekli kızgınlık gösterecektir.


Kızgınlık problemini tamamen çözmenin tek yolu ise kısırlaştırmadır. Kızgınlığa girdiği zaman uygulanacak olan haplar ve iğneler içerisinde östrojen hormonu taşıdıkları için gelecekte meme kistlerine, ovaryum -yumurtalık- kistlerine ve uterusta oluşacak olan hormonal hastalıklara sebep olabilir.


Kedilerde annelik ve babalık duyguları var olmadığı, yalnızca hormonal olarak yavrulayan canlılar oldukları için kısırlaştırma kedinizin psikolojisine herhangi bir zarar vermeyecektir. Mutlaka yavru alınmak isteniyorsa gebe bırakıldıktan sonra da kısırlaştırma yapılabilir. Kısırlaştırma sonrasında kullanılacak olan diyet mamalar ile vücut hormonal dengesi sağlanana dek metabolizma desteklenir ve kısırlaştırma sonrası bir miktar daha fazla ilgi gösterilirse psikolojisi stabil kalacaktır.


Kediniz ile mutlu ve huzurlu bir hayat sürdürebilmek açısından, onun adına karar verme yetkisi size aittir. Onlarla yaşamamız onlara sahip olduğumuz anlamına gelmese de hormonların karar verme yetisi olmadığı ve onun için en iyisini sizin seçebileceğiniz unutulmamalıdır.


Sevgilerimle.

Nilze.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template