.

.

Kedilerde Tuvalet Problemleri

  Kediler başına buyruk ve özgür olmayı seven bir yapıya sahip oldukları ve ev içerisinde yaşadıkları için köpekler gibi tuvalet eğitimi almaya ihtiyaç duymazlar. Fakat, her kedinin yaşamı içerisinde kumu dışında bir yere tuvaletini yapma eğilimi oluşabilir.

  Bu durum ise hem kedi ile sahibi arasındaki ilişkiyi sarsmakta hem de kedinin huzurunu bozmaktadır. Bu yüzden, bu durumu oluşturan sebepleri belirleyip en kısa sürede müdahale etmek evin içerisindeki ortamı korumak için büyük önem taşımaktadır.

 Bu sebeplerin başlıcaları şunlardır;



Tuvalet eğitimini tamamlayamaması; 


Kedilerin büyük kısmı ilk 2 - 3 aylık yavru dönemlerinde tuvalet alışkanlıklarını kazanırlar. Fakat, annesiz büyüyen ya da anneden erken ayrılan kediler kum kabına adaptasyonda zorluk çekebilirler.



Sık sık sahip değiştirme; 

Kedi sahibine bağlılık gösteren bir hayvandır. Herhangi bir sebepten ötürü sahip değişimi ya da ev değişimi yapılması kedide yüksek dereceli strese sebep olabilir. Yeni eve ya da sahibe alışana dek tuvalet adaptasyonunda zorluk yaşanabilir.




Tuvalet kabının yerinin sık sık değiştirilmesi; 

Evde idrar yapılan bölgenin değiştirilmesi kedide kısa süreli de olsa kafa karışıklığına sebep olacaktır. Çünkü, kediler idrarlarını belli bölgeye yaparlar ve kokunun olduğu bölge onların işaretli güvenli alanıdır. Kum kabının yeri değiştirildiği zaman kendini huzursuz hissedip başka yere yapma ya da eski yerine yapma eğilimi gösterebilir.







Kum kabının bulunduğu bölge; 

Kum kabı ev içerisinde sürekli koku değişimi, sürekli hareketlilik bulunan bölgelere konulur ya da kum kabının olduğu bölgede sürekli başka bir kedinin kokusu bulunursa kedi kum kabını kabullenmeyebilir. Bu da dışarı kaçma ya da evin başka bir yerine tuvalet yapma eğilimi oluşturur.



Kum kabı sayısı;

Her kedinin kendine özgü bir idrar kokusu vardır ve kediler idrar içerisinde bulunan feromonlar ile bölgelerini işaretlerler. Evdeki kedi sayısından bir fazla kum kabı bulunması her kedinin kendine özgü bir alanı bulunmasını sağlar. Bir çok kedi kum kabını başka bir kedi ile paylaşmaktan hoşlanmaz bu da tuvalet ile ilgili problemlere sebep olabilir.


Kum kabının rengi, şekli; 

Eğer kedimiz hasta iken ya da acı çekiyorken bir kum kabı kullanıyorsa, tuvaletini başka yere yapma eğilimi başladığı zaman kum kabını değiştirmek de bir çözüm olabilir. İdrarda kum, kristal ya da taş yüzünden ağrı ve acı çeken kediler aynı kum kabında aynı acıyı çekeceklerini düşünüp kabı kullanmak istemeyebilirler.

Kum materyali;


Kediler titiz ve seçici hayvanlardır. Özellikle patilerini rahatsız eden, yapışan, koku bırakan ya da ses çıkaran kumlardan irrite olabilirler. Piyasada pek çok farklı kum türü bulunmaktadır. Kum türünü değiştirmek de tuvalet problemleri için bir çözüm olabilir.




Kum kabı temizliği;
 

Günlük olarak temizlenmeyen ve değiştirilme sıklığına dikkat edilmeyen kum kaplarında kediler kum kabını kullanmak yerine dışarıya yapmayı tercih etmektedir. Özellikle günlük temizliğine dikkat edilmesi gerekirken, haftada bir yenilenmelidir. Kum yenilenmesi öncesinde kabın içerisi aşırı kokulu olmayan dezenfektanlar ile yıkanmalıdır. Kum kabı içerisinde kalacak olan deterjan kokusu da kedinin kabı kullanmamasına sebep olabilir.


İdrar kokusu;

Kediler ev içerisinde tuvaletlerini yaparken daha önce idrarlarını yaptıkları yerleri tercih etmektedirler. Orası onların özel ve güvenli alanıdır. Bunun sebebi bazı temizlik malzemelerinin kokusu da olabilir.


Medikal nedenler; 

Alt üriner sistem enfeksiyonları, böbrek yetmezliği ve sistitis gibi hastalıklar sebebiyle bazı kediler kum kabına yetişemeyebilir, idrarlarını istemeden başka bölgelere bırakıyor olabilirler. Kedimizin, görülen diğer, çok su içme, sık idrara çıkma, idrar pozisyonunda ve idrar yaparken acı çekme gibi belirtiler ile birlikte en kısa sürede sağlık kontrolünden geçmesi gerekir.

Kızgınlık dönemi; 

Özellikle erkekler kızgınlık döneminde çevreyi işaretlemek ve feromonlarını bırakmak için kısa kısa idrar püskürtmeleri yaparlar. İdrarın düzlemi ve miktarı yardımıyla "bölge işaretleme" ve "tuvalet problemleri" ayırt edilebilir.




Stres ve dikkat çekme davranışları;

Evde yaşanan büyük değişiklikler, kavgalar, eşlerin boşanması, sevdikleri birinin evden ayrılması, eve sık sık misafir kedi gelmesi, ev değiştirme, eve yeni kedi alınması ya da evde yaşayan bir diğer kedinin ölmesi kediler üzerinde yüksek derecede strese neden olabilir. Dikkat çekmek, sevgi görmek ya da ilgi görmek amacıyla tuvalet problemleri ortaya çıkabilir. Çünkü, tuvalet için ona kızarken aynı zamanda onunla ilgilenmiş olacaksınız. 


  

İdrar ya da dışkının dışarı yapılması görüldüğü andan itibaren davranış bozukluğu mu yoksa medikal bir problem sebebiyle mi olduğu mutlaka araştırılmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.


  Kedilerin de sizin gibi evin bir bireyi olduğu ve özel ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır. Sevgi, özen ve dikkatli ilgi ile üstesinden gelinemeyecek sorun yoktur.


Sevgilerimle.

Nilze.



2 yorum:

  1. Kedim hastalandıktan sonra tuvalet alışkanlığını kaybetti kumdan korkuyo ne yaparsam bu korkusunu yener bana bi yardımcı olurmusunuz.

    YanıtlaSil
  2. Oldukça detaylı ve doyurucu bir yazı. Teşekkür ederiz. Sizin yazınıza ek olarak aşağıdaki yazıyı da ben çok beğendim. Paylaşmak istedim. https://www.petsinlife.com/blog/kediler/655-kedilerin-tuvalet-problemi

    YanıtlaSil

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template