.

.

Kedilerde Tüy Bakımı


 Kediler doğada yaşayan en titiz canlı gruplarından biridir. Vahşi kediler ve büyük kedigillerde dahi gözle görülebilir bir temizlik takıntısı bulunmaktadır.


 Deri altı yağ tabakası aşırı kalın olmadığı için tüyler üzerinde bulunan tüm yabancı cisimler onları birebir rahatsız etmektedir. Bu yüzden kediler dillerindeki sert papillalar sayesinde gün içerisinde sık sık tüylerini yalayarak temizleme ihtiyacı duyarlar.


 Özellikle uzun ve orta tüylü kedilerde tüm bu yalanma hareketine rağmen belli bir miktar tüy dökebilirler. Bu tüy dökümünü minimuma indirmek, tüy ve cilt bakımlarını sağlamak açısından yapılabilecek bazı uygulamalar vardır.



Bu uygulamaların başlıcaları;



Uzun tüylü kediler için;



Uzun tüylü kediler tüy dökülmesi, dolaşması ve kıtıklanmasının en çok görüldüğü kedi ırklarıdır. Ankara kedisi, Chinchilla, Himalayan, Persian ve Kashmir gibi ırkların tüy bakımlarına oldukça dikkat edilmesi gerekir. Tüy uzunluğu tüylerin zor yalanmasına, ayrılmasına ve taranmasına sebep olur. 








Bakımları özel tüy ayırıcı taraklar ile en az iki günde bir yapılmalıdır. Bu sıklık hem kediniz ile aranızdaki ilişkiyi güçlendirecek hem de onun rahatlamasını sağlayacaktır. Özellikle tüy dökülmesinin arttığı yaz aylarında her gün taranması çok daha sağlıklı olacaktır.








Yaz aylarında çok sıcak bölgelerde bakılan kedilerin tıraş olması da gerekebilir. Tüyler vücut sıcaklığını arttıracağı için tüylerin belli bir miktar kesilmesi ve cildin hava alması sağlanmalıdır. Eğer tıraş uygulaması istenmiyorsa günde birden fazla kez, hafif ıslak bir tarak ile tarama yapılması ya da çok az bebek pudrası ile tarama yapılması kedimizi rahatlatacaktır.






Orta tüylü kedilerde;




Orta ya da orta - kısa tüy uzunluğuna sahip kediler uzun tüylü kedilerden çok daha az tüy bakımına ve taranmaya ihtiyaç duyarlar. Genelde yaz başlangıcında uzun olan tüyler dökülür ve yerine daha kısa olan yaz tüyleri gelir. Bu dönemde yalanma hareketleri artabilir.











Orta tüylü kedilerimizin bakımı için de özel taraklar bulunmaktadır. Bu taraklar hem tüyleri toplar hem de sert tarak uçlarının cildi tahriş etmesini engeller. Böylece hem masaj yaparak kedimizi rahatlatmış hem de dökülen fazla tüylerini toplamış oluruz.








 Orta ve orta - kısa tüylü kedilerimizin tarama seansları beş günde ya da haftada bir yapılabilir. Vücut üzerinde biriken tüyler alındığında kedimizin daha huzurlu olacağı ve tarama esnasında rahatladığı görülür. Böylece yalanma ve tüy kusma oranları azalacaktır.







Tüysüz kedilerde;




 Tüysüz kedi ırkları vücutlarında çok az ve çok ince tüyler bulunan ırklardır. Devon Rex ve Sphynx kedileri bu ırklardan ikisidir. Vücut üzerinde çok az tüy bulunduğu için deri tüm etkenlere karşı açıktır. Bu yüzden bakımları çok önemli ve zorunlu bir ihtiyaçtır.









 Tüysüz kedi ırklarının deri ve tüy bakımlarında kesinlikle tarak kullanılmamalıdır. Taraklar açıkta olan teni tahriş ederek zarar verebilir. Veterinerler tarafından verilecek olan özel jel ve losyonlar hem derinin temizlenmesine hem de alerjik reaksiyonların önüne geçilmesine yardımcı olur. 








 Bu ırkların bakımları genelde banyo ile yapılır. Ilık bir küvetin ya da su kabının içerisine yerleştirilen kedimiz, özel jelleri ile yıkanmalı ve yumuşak bir havlu ile nazikçe kurulanmalıdır. Sabun ya da şampuan kullanımı alerjik reaksiyonlara, yanmalara ya da deri dökülmelerine sebep olabilir. Banyo işleminin haftada en az bir kez yapılması gerekmektedir. Deri üzerinde ve kıvrımlarında biriken tozun atılmasını ve kedimizin serinleyerek rahatlamasını sağlar.



 Tüm bunların yanı sıra, normalde kedilerimiz kendilerini yalayarak yeterli temizliği ve hijyeni sağlayabilirler. Çok kirlenmediyse, tüyler tamamen vücuda yapışık değilse ya da zorunlu değilse kedimiz yıkanmamalıdır. Yıkama sırasında kullanılacak tüm kimyasallar tüyler üzerinde yapışık kalacaktır ve özellikle hassas bünyeye sahip kedilerimizde istenmeyen etkiler gösterecektir.

 
 


Ayrıca, tüy bakımı ile azaltılan tüy dökülmesi sonucu kıyafetler ya da çanta, koltuk vb. eşyalar üzerinde kalan tüyler tüy alma roll bantları ya da ters çevrilmiş koli bandı ile temizlenebilir.







Kedilerimiz ile temiz ve keyifli günler dilerim.


Sevgilerimle.


Nilze.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

© 2012. All Rights Reserved. Design by Biyan Pasau
Blogger Template